5 tips: ontwerp jouw droomwoning

Bregje Leeuwestein on 28 juli 2022

Geschreven door: Olaf Sluyter, directeur en architect bij T2 Groep

Als architectenbureau en bouwonderneming spreken wij met mensen die van hun droomhuis werkelijkheid willen maken. Ik merk dat zij vaak niet weten waar zij moeten beginnen en waar zij aan moeten denken als het gaat om het ontwerpen van hun ideale woning. Het kan een overweldigend project zijn. Dit kan het plezier in het ontwerpproces doen afnemen. Herkenbaar? Ik geef jou 5 tips waar je aan moet denken bij het ontwerpen van jouw droomwoning. 

Tip 1 : Ga niet maximaal in je budget zitten

Het bouwen van een woning is geen alledaagse bezigheid. Deze onderneming kan een behoorlijke financiële uitdaging zijn. Om verrassingen te voorkomen, is het verstandig om vanaf het begin open te zijn over het beschikbare budget. Hierdoor creëer je samen met de architect een financieel kader, waarbij je afspreekt wat er precies allemaal onderdeel moet zijn van dit kader. Vergeet daarin niet om een gedeelte van je budget te reserveren voor onvoorziene of alternatieve uitgaven. Denk daarbij aan ontwikkelingskosten, de kosten voor de aansluiting, maar ook extra opties die je wellicht in een woning zou willen toepassen, waar je op voorhand nog geen rekening mee had gehouden. 

Tip 2: Let op de omgeving bij het ontwerp

Het is de bedoeling dat een architect je verrast met zijn/haar ontwerp voor de nieuw te bouwen woning. Maar, ik vind het ook belangrijk dat een nieuw gebouw zich ook wortelt in zijn omgeving. De omgeving is namelijk een belangrijke factor en draagt bij aan de uitstraling en wooncomfort van jouw nieuwe thuis. Door de plattegronden in de situatie te plaatsen, kan in de ontwerpfase al bepaald worden hoe je bijvoorbeeld naar buiten kijkt. Als je een mooie zichtlijn hebt richting een vergezicht in het buitengebied, dan kun je dit maximaal benutten door de kozijnen op de juiste manier te plaatsen. Ook de routing in en om de woning moet kloppen. Hoe is de entree van de kavel? Waar zet je je auto neer? De omgeving kun je niet veranderen, de nieuw te bouwen woning wel.

Tip 3: Wees je bewust van de te kiezen materialen

Elke keuze over materiaal is er straks één die je op gevoel maakt. Vind ik het mooi, hoe staat het bij de andere materialen óf is het makkelijk schoon te maken? In dit geval is het verstandig om hier de onderhoudscomponent mee te nemen bij het ontwerp van jouw droomwoning. Onderhoudsvriendelijke materialen zorgen ervoor dat je, onder invloed van bijvoorbeeld het weer, niet elke vijf jaar opnieuw je kozijnen hoeft te schilderen. Of om de tien jaar je dakbedekking moet vernieuwen. Onderhoudsvriendelijke materialen zijn niet altijd per sé heel fraai voor het oog, dus onderzoek en bespreek de verschillende keuzes met je architect om niet alleen duurzaam, maar ook een esthetisch verantwoorde keuzes te maken. 

Tip 4: Denk aan de akoestiek

Op Instagram of Pinterest kun je je onderdompelen in de mooiste interieurs. Neem bijvoorbeeld een moderne en industriële inrichting, waarbij plafonds strak wit gestukt zijn, de vloeren zijn gegoten in beton, met meubelen van zwart staal. Zo’n interieur kan erg mooi zijn, maar gaat soms ten koste van het wooncomfort en akoestiek in een ruimte. 

Doordat er alleen maar harde materialen worden gebruikt, kan het geluid dat in huis wordt geproduceerd nergens worden geabsorbeerd, waardoor het blijft galmen in de ruimte. De toepassing van zachte materialen, door bijvoorbeeld vloerbedekking, grote zachte meubelen of zware gordijnstoffen. Dit voorkomt galm en verhoogt de kwaliteit van de akoestiek. Dus ook de kwaliteit van het wooncomfort.

Tip 5: Zorg voor voldoende opbergmogelijkheden

Veel architecten willen het liefst zo veel mogelijk netto ruimte overhouden in de woning om ruimtelijke kwaliteit te creëren. Heel mooi en rustig voor het oog, maar daardoor is het lastig om losse kasten te plaatsen. Bij het nieuw bouwen van een woning heb je echter de mogelijkheid om opslagmogelijkheden te integreren in het interieurontwerp. Wij adviseren onze opdrachtgevers dan ook altijd om ook een interieurontwerp te laten maken, zodat inbouwkasten/ show-nissen of zelfs klimaatkasten voor wijn of bier kunnen worden meegenomen in het ontwerp van de woning. Hierdoor heb je straks niet alleen heel erg veel opbergmogelijkheden, maar ook nog eens een oase aan rust in je interieur! En wie wilt nou geen wijn-of bier kast in zijn interieur.. 😉 

Sta jij op het punt om van jouw droomwoning werkelijkheid te maken? Wij helpen je graag op weg! 
Wij bieden de totaaloplossing, van het ontwerpproces tot aan de uitvoer, de bouw of oplevering. 
Lees hier meer over onze diensten.