Een huis bouwen: waar moet je aan denken?

Esmee Lucassen on 9 november 2023

Jij hebt een kavel gekocht en gaat de stap zetten. Je gaat van jouw droomwoning werkelijkheid maken. Je gaat zelf een huis bouwen of met een aannemer en architect om tafel. Hoe dan ook, jij krijgt een grote verantwoordelijkheid en wordt als het ware de “zelfbouwer” van jouw droomhuis. Als je dit nog nooit eerder hebt gedaan, kan dit een ingewikkeld en spannend proces zijn. Ik, Olaf Sluyter, vertel jou in dit artikel waar je op moet letten als jij een nieuw huis wil gaan bouwen op een vrije kavel.

Weet waar je aan begint

Als je nog niet in het bezit bent van een stuk grond, zul je dit moeten aankopen. Bij de aankoop van deze grond is het belangrijk dat je weet wat je koopt. Hoe staat dit kavel in het bestemmingsplan? Hoe is de opbouw van de grond? Is de grond schoon? Allemaal zaken die belangrijk zijn vóórdat je de grond afneemt, zodat je hierover tijdens de aankoop afspraken kunt maken. Het is daarom belangrijk in een vroeg stadium al een architect te laten meekijken en denken.

Ken de regels

Bij het maken van een ontwerp van een woning kun je niet zonder kaders te werk gaan. Je gaat jouw ideale droomhuis bouwen, maar wel op een plek binnen de gemeentelijke grenzen. Zij stellen hier eisen aan. Hoe hoog mag de woning worden? Hoe hoog mag maximaal de goot zitten? Noem het maar op. Ook kan de gemeente een zogenaamd beeldkwaliteitsplan of kavelpaspoort als onderlegger voor ontwerpkeuzes hanteren. Het is goed om hier bewust van te zijn en deze regels mee te nemen in het ontwerpproces. Zodoende kun je toetsen of de plannen die de gemeente heeft overeenkomen met jullie droomwoning.

Weet wat je wilt

Op het moment dat je met een architect aan de slag gaat, is het goed om te weten wat je wilt. Maak voor jezelf een wensenlijstje als het gaat om de uitstraling van de woning, maar ook over onder andere de woonkeuken, het aantal slaapkamers of een serre. Omschrijf de zaken die voor jou belangrijk zo specifiek mogelijk, zodat de architect hier in het plan rekening mee kan houden. Door je wensen een prioriteit mee te geven kun je ook alvast voorsorteren op eventuele bezuinigingen, zodat daarin ook keuzes gemaakt kunnen worden.

Gebruik een professional die betrouwbaar is

Het ontwerpen en bouwen van jouw ideale woning is geen alledaagse taak, maar ook een droom die uitkomt. Het is daarom enorm belangrijk dat de partijen waar jij mee in zee gaat aantoonbaar betrouwbaar zijn en dat jij er een goed gevoel bij hebt. Kies voor een aannemer die is aangesloten bij Bouwgarant. Daar kun je als opdrachtgever een nieuwbouwgarantie afsluiten zodat je ook verzekerd bent tegen financiële risico’s. Dat geeft rust zodat je met vertrouwen het (bouw)proces in kunt.

Heb jij vragen naar aanleiding van deze blog? Wij beantwoorden je vragen graag. Neem gerust contact met ons op.