Actualiteiten

De herbestemming van een kerk: wat te doen met bijzonder erfgoed?

Bregje Leeuwesteinon 6 december 2023

Historische kerken die leeg staan vormen een uitdaging voor veel gemeenschappen en dorpen. Deze prachtige erfgoedlocaties verdienen een nieuw leven en doel. Bij T2 begrijpen we dit probleem maar al te goed. Inmiddels hebben we diverse aanvragen gekregen en zetten we ons in voor de herbestemming van kerken.

Wat is herbestemming van een kerk?

De herbestemming van een kerk is het proces waarbij een leegstaande kerk een nieuwe bestemming krijgt die past bij de behoeften van de lokale gemeenschap. Het doel is om deze prachtige gebouwen te behouden en te transformeren tot nuttige ruimtes die de gemeenschap ten goede komen.

De voordelen 

  • Behoud van cultureel erfgoed.
  • Creëren van gemeenschapsruimtes.
  • Aantrekken van nieuwe activiteiten en bezoekers.
  • Economische stimulans voor de omgeving.

Onze recentelijke projecten

Onlangs hadden we de eer om een ontwerp te maken voor twee leegstaande kerken in de regio. Wat deze projecten zo speciaal maakte, was onze nauwe samenwerking met de bewoners en betrokkenen van het dorp en de kerk. We gingen met de opdrachtgevers om tafel om hun wensen en behoeften aan te horen en om te zetten in een passend ontwerp voor de gemeenschap. Daarnaast gingen we het gesprek aan met de buurtbewoners op de inloopdag waar ideeën werden gedeeld en feedback werd verzameld.

Bij beide ontwerpen wordt de kerk omgetoverd tot een plek dat past bij de wensen en behoeften van het dorp. Door een uitbouw maken we een kerk geschikt voor evenementen of horeca. Daarnaast wordt door het aanleggen van een park rondom de kerk een ontmoetingsplaats gecreëerd voor jong en oud.  De gemeenschap kan hier samenkomen en groeien.

 

Duurzame oplossing

De herbestemming van kerken biedt een duurzame oplossing voor het behoud van historische gebouwen en het versterken van gemeenschappen. Wij vinden graag innovatieve en bruikbare oplossingen voor deze uitdagingen. Samen kunnen we historische kerken nieuw leven inblazen.

Voor meer informatie over de herbestemming van kerken, neem contact met ons op.