Hugo Hermans, projectleider bij T2: “Ik verlaat nooit een bouwvergadering zonder een lach” 

T2 on 8 juni 2023

Hugo Hermans (61 jaar) spendeert zijn vrije tijd het liefst in en rondom zijn zelf gebouwde boerderijwoning in Zelhem. Doordeweeks vind je hem op de bouwplaats of op het kantoor van T2. Inmiddels is hij al meer dan 15 jaar projectleider bij T2 en begeleidt en coördineert hij zakelijke bouwprojecten. Hij is tevens het aanspreekpunt voor opdrachtgevers en onderaannemers. “Ik ben ooit begonnen als metselaar en ben inmiddels doorgegroeid tot projectleider. Het contact en de coördinatie met onderaannemers vind ik erg leuk aan dit vak.”

Van metselaar tot projectleider

Daar waar hij nu projecten coördineert en onderaannemers aanstuurt, was hij ooit zelf één van hen. Jarenlang werkte Hugo als metselaar, maar door lichamelijke beperkingen besloot hij zich om te scholen tot werkvoorbereider. Dat heeft hij jaren met veel plezier gedaan, totdat hij ‘s avonds op een buurtfeest aan de praat raakte met één van zijn buren, die wist te vertellen dat ze bij T2 een projectleider zochten. Deze functie klonk Hugo als muziek in zijn oren. “De volgende ochtend besloot ik direct te solliciteren. Ik mocht op gesprek komen en het voelde meteen goed. Ik kreeg een voorstel en accepteerde het!”

Coördineren en begeleiden

Als projectleider coördineert Hugo vooral de zakelijke projecten binnen T2. “We zijn op dit moment vooral actief in de transportsector, denk hierbij aan de bouw van bedrijfshallen of parkings. Meestal coördineer ik drie á vier projecten tegelijkertijd.” Collega Sander Knaven is ook projectleider bij T2, maar focust zich vooral op de particuliere opdrachten zoals de woningbouw. “Als projectleider ben ik ook het aanspreekpunt voor onze opdrachtgevers en onze onderaannemers”, vervolgt Hugo. “De coördinatie van alle onderaannemers op de bouwplaats vind ik erg leuk aan dit vak”.

Vroeg de bouwplaats op

Als Hugo ‘s ochtends zijn auto instapt rond een uur of zeven, rijdt hij vrijwel direct naar de bouwplaats van een project. “Daar start ik de ochtend vaak met een overleg en word ik bijgepraat over wisselingen of problemen die zijn ontstaan op de bouw. Die problemen los ik op en communiceer ik met opdrachtgevers en onderaannemers. Ook heb ik regelmatig bouwvergaderingen met opdrachtgevers. We werken per bouwvergadering een vaste actielijst af, met onder andere de planning en meer-minderwerk.”

Daarnaast stuurt hij ook de werklieden op de bouw aan. “Wij werken met onderaannemers, die ik bij aanvang van een project ontvang op de bouwplaats. Zo weten zij waar zij moeten zijn en kan ik hen begeleiden naar hun plek, hen aan het werk zetten en uitleggen wat de protocollen zijn. Vaak zijn de werknemers van het bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert helemaal niet op de hoogte van wat er precies gedaan moet worden. Ik ben er om alles in goede banen te leiden.” 

Het anders doen

“Toen ik zelf metselaar was, had ik al voor ogen dat ik het anders zou doen dan andere projectleiders.” Hugo krijgt bij T2 die ruimte en het vertrouwen om het op zijn manier te aan te pakken. Vaak is dat met een grap of met een lach, maar wel met verantwoordelijkheid. “De mannen op kantoor en Olaf weten altijd waar ik ben, ik hoef mij niet voor iedere minuut te verantwoorden. Ik ben praktisch ingesteld en daar vertrouwen Olaf en de architecten op. Als er zaken opgelost of aangepast moeten worden, dan overleg ik dat vooral met de opdrachtgevers en hoef ik dit niet ook nog met Olaf en de architecten te bespreken. Dat werkt fijn, want dan kan ik de lijntjes kort houden. Het belangrijkste vind ik dat opdrachtgevers tijdens, maar ook aan het einde van de rit, tevreden zijn. We werken inmiddels al jaren voor dezelfde partijen, waaronder Kloostrans, Rabelink en Müller. Dat zij met nieuwe bouwopdrachten weer bij ons aankloppen, is voor mij het teken dat ik ook mijn werk goed doe. Dan ben ik toch wel trots”.

Zeggen waar het op staat

Hugo is iemand die duidelijk zegt waar op het op staat en dat is ook hoe hij zichzelf omschrijft als ervaren projectleider. “Goede communicatie en duidelijk zijn naar opdrachtgevers en onderaannemers. Als je niet zegt waar het op staat, blijft het vaag en kan ieder zijn eigen interpretatie eraan geven.” En dat is wat Hugo wil voorkomen. “Ik wil toegankelijk zijn voor iedereen, daarom vind ik humor erg belangrijk in alle aspecten van mijn werk.  Je moet natuurlijk wel aanvoelen wanneer je een grap kunt maken. Mijn doel is altijd om met een lach een bouwvergadering te verlaten.” Daarnaast weet Hugo maar al te goed hoe hij moet relativeren in probleemsituaties. Daar heeft hij een speciaal gezegde voor, waarmee hij zichzelf, maar ook zijn onderaannemers weer met beide benen op de grond kan zetten: “Het regent nooit twee dagen achter elkaar, want er zit altijd een nacht tussen.”

Bommetje! 

Hugo heeft aan veel bijzondere projecten gewerkt, maar één specifieke situatie is hem vooral bijgebleven. Dat was de verbouwing van een tropisch zwembad in een bungalowpark. Daarvoor moesten inspecties uitgevoerd worden. Hugo werd samen met hoofd tekenkamer Michael Bloemendal gevraagd om tijdens de inspecties tennisballen te verwijderen uit een hoge koepel. Hugo vertelt: ”Het zwembad had een hoge koepel in het dak waar tennisballen in terecht waren gekomen. Deze tennisballen moesten verwijderd worden. Dus toen wij tijdens de inspectie daar met een steiger stonden, hebben wij die taak op ons genomen. Het bad werd gesloten voor bezoekers, waardoor Michael en ik als enige in het zwembad waren. De kinderen stonden vol jaloezie voor de ramen te gluren toen wij na het schoonmaken van de koepel de steiger afsprongen en een bommetje deden in het zwembad!”

Dartkoning

Op het kantoor van T2 wordt niet alleen bouwtalent ontdekt en ontwikkeld, maar ook andere talenten komen boven tafel. Hugo: “Cas Goossens, bouwkundig tekenaar bij T2, had jaren geleden het idee om een darttoernooi te organiseren.” En wat bleek, Hugo had talent voor deze sport. “Ik verraste mezelf, want ik leek het best goed te kunnen”. Tegenwoordig vind je Hugo dus voor het dartbord, zowel in de pauzes, maar ook in zijn vrije tijd. 

Naast darten brengt Hugo zijn vrije tijd het liefst door rondom zijn eigen gebouwde boerderijwoning in Zelhem, samen met zijn vrouw Lizette. “In december zijn we 40 jaar getrouwd, dat gaan we goed vieren! Hugo is een familiemens. Hij is trots op zijn twee zoons, schoondochters, kleindochter en kleinzoon. Op vakantie gaan hoeft Hugo niet, thuis zijn voelt voor hem als vakantie. “Ik ben graag bezig met het onderhouden van onze grond en de verzameling kippen, geiten, schapen, hangbuikzwijnen en varkens die er rondlopen”.

Als een vis in het water

Zo nuchter als Hugo is vertelt hij waarom hij graag bij T2 werkt: “Je zit hier warm, droog en je hebt veel ruimte”. En dat bedoelt hij letterlijk. Het kantoorpand van T2 is door Olaf zelf ontworpen en biedt alle faciliteiten die je maar kunt wensen als werknemer. Hugo vervolgt: “Het is een gezellige boel hier met collega’s, ik voel mij als een vis in het water. Er heerst saamhorigheid. Samen zijn wij T2. Ik heb wel eens op plekken gewerkt waar dat gevoel niet zo sterk was, dat vind ik dus heel bijzonder.”