Michael Bloemendal, hoofd tekenkamer bij T2: “De relatie die wij hebben met onze vaste opdrachtgevers is heel bijzonder”

Bregje Leeuwestein on 6 oktober 2022

Als je het hebt over Achterhoekse bescheidenheid, dan heb je het over Michael Bloemendal. “Je hoeft je niet anders voor te doen dan je bent”, is zijn motto. Michael is volgens zijn collega’s iemand waar je écht op kunt bouwen. Inmiddels is hij al meer dan 12,5 jaar onderdeel van T2.  Als bouwkundig tekenaar is hij doorgegroeid naar hoofd tekenkamer. Als echte Achterhoeker woont hij met zijn vrouw in Doetinchem, maar liggen zijn roots in het kleine dorpje Velswijk. Jarenlang keepte Michael in het eerste elftal bij Keijenburgse Boys. Inmiddels bewaakt hij daar het doel bij het derde elftal. 

Van stagiair naar hoofd tekenkamer

Het bouwkundig bloed stroomt door zijn aderen, want door zijn familie maakte Michael al op jonge leeftijd kennis met de bouwwereld. Tijdens zijn mbo-studie Bouwkunde op het Graafschap College liep Michael stage bij T2 als junior bouwkundig tekenaar. Na zijn mbo-studie kreeg Michael de kans om werkervaring op te doen bij T2 en een duaal studie hbo Bouwkunde te volgen. “Dat hield in dat ik één dag per week naar school ging, doordeweeks werkte en veelal ’s avonds en in het weekend studeerde. Na een aantal jaren rondde ik mijn hbo-studie af en werd ik senior bouwkundig tekenaar.”

Toen Olaf directeur werd van T2 kwam de functie van hoofd tekenkamer vrij. “Olaf gaf het stokje over aan mij, wat inhield dat ik hoofd tekenkamer werd. Dat kwam als een verrassing, maar ik ben er vol voor gegaan. Tot op de dag van vandaag bevalt die functie mij erg goed!”.   

De taken van hoofd tekenkamer 

Michael: “We werken binnen T2 nauw samen met elkaar. Zodra een idee is omgezet naar een schetsontwerp, krijg ik van Olaf het project doorgeschoven om het verder uit te zetten en te coördineren binnen de tekenkamer. Dit gaat van voorlopig ontwerp, tot aan vergunnings- en werktekeningen. Als hoofd tekenkamer ben ik verantwoordelijk voor de aansturing van de tekenkamer en al het tekenwerk dat uiteindelijk als product van T2 wordt verstrekt. Daarnaast heb ik ook contact met de benodigde adviseurs en met de opdrachtgevers. Met de opdrachtgevers doorlopen wij bij ieder project het gehele teken- en vergunningsproces. Wij vinden het belangrijk dat zij betrokken zijn en blijven.”

Als hoofd tekenkamer werkt Michael geordend en gestructureerd. “In de talentgesprekken met Olaf hoor ik regelmatig dat ik organisatorisch sterk ben. Om bij ieder project het overzicht te houden, doorloop ik telkens weer alle facetten van een proces. Een project is namelijk op te delen in verschillende stappen die in ieder proces terugkeren. Dat werkt prettig”, aldus Michael. 

Maar eerst… koffie!  

Nadat Michael van zijn fiets afstapt bij het kantoor van T2 in Doetinchem, start hij rustig op achter zijn bureau. Terwijl hij zijn mails doorneemt en kijkt welke projecten er lopen, geniet hij van zijn eerste kop koffie. Daarnaast besteed hij zijn tijd aan interne en externe overleggen die wekelijks gepland staan. 

Michael: “Bij T2 werken we hard, maar hebben we ook momenten waarop we ontspannen. Om 10:30u drinken we met het team een kop koffie aan de grote tafel in ons kantoor. Daarnaast lunchen wij samen en spelen wij fanatiek tafeltennis. Aan het einde van de dag sluit ik regelmatig de deur achter mij, omdat ik dan toch nog even dat ene klusje af wil maken…”. 

Spannend, maar leerzaam! 

In 2008 startte Michael zijn carrière bij T2.  “Als afgestudeerde moet je nog veel leren in de bouwwereld. Je leert tijdens je studie veel theorie. In de praktijk moet je dan nog veel ervaring opdoen.” Daarom besteedde Michael ook in de avonden veel aandacht aan zijn eerste tekenprojecten. Het eerste grote project waar Michael bij betrokken was, is hem bijgebleven. “Voor Obbinkmark hebben we toentertijd een groot landgoed ontworpen en gebouwd. Ik ben bij dit project betrokken geweest, van het aanvragen van de bouwvergunning tot aan het maken van werktekeningen. De tijdsdruk van zo’n project en de omvang van dit landhuis waren enorm. Dat is spannend, maar ook erg leuk en leerzaam!”. 

Michael ontdekte terwijl hij praktijkervaring opdeed, dat ieder project zijn charmes heeft. “De relatie die wij hebben met onze vaste opdrachtgevers is heel bijzonder. Dat wederzijdse vertrouwen, dat motiveert enorm. Dat geldt voor zowel zakelijke als particuliere opdrachtgevers.”  

Respectvol omgaan met elkaar 

Michael is een echt familiemens. Michael: “Familie staat voor mij op nummer één. We komen regelmatig over de vloer bij mijn eigen familie, maar ook bij mijn schoonfamilie. Met onze hechte vriendengroep drinken we graag een drankje of organiseren we leuke activiteiten.”  

Zowel privé als op het werk vindt Michael het belangrijk dat de sfeer goed is en dat mensen respectvol met elkaar omgaan. “Je moet je collega’s waarderen om wat zij doen en om wie zij zijn. De sfeer hier op kantoor is erg prettig, we kunnen allemaal goed met elkaar overweg. De binding in de groep vind ik heel belangrijk. Ik zie de toekomst voor T2 erg positief in!” 

Volg ons op LinkedIn, Instagram en Facebook.