Nieuwbouw woning familie Leliveld in WehlOver dit project

Nieuwbouwwoning

Wens
Door een andere architect was een woning ontworpen met split-level plattegronden, speels vormgegeven maar met technische uitdagingen in uitvoerbaarheid. Onze opdracht was om vanuit praktisch oogpunt deze uitdagingen een oplossing te bieden, met behoud van de architectonische kwaliteit van het oorspronkelijke ontwerp.

  • Architect: T2

Ontwerp
De hoofdopzet van deze modern vormgegeven woonvorm was het vertrekpunt, maar op detailniveau zijn er keuzes gemaakt om antwoorden te bieden in technisch aspect. Door het gebruik van een dak/gevelbekleding van cortenstaal was het heel belangrijk vanuit de mogelijkheden van dit product het ontwerp verder uit te werken. De uitkomst; een prachtig samenspel tussen esthetiek en bouwkunde.

Recensie: ‘T2 is veel meer dan een ontwerpbureau. Het hele ontzorgen, de kracht van het samenbrengen van alle partijen, dat is zo fijn. Ik denk dat T2 zich daarin onderscheidt.’

Wat was jullie woonwens?
Wij wilden graag een woning met een werkruimte, om aan huis te werken. En we wilden graag een vrijstaande woning op deze plek. Rob Klein Goldewijk is de architect. T2 heeft de creatie van Rob naar de praktijk vertaald, met wat aanpassingen links en rechts.

Hoe is de samenwerking met T2 verlopen?
De samenwerking is over het algemeen heel prettig verlopen, absoluut. Ik zou T2 ook zeker aanbevelen. T2 is veel meer dan een ontwerpbureau. Wat wij prettig vonden is dat T2 alle partijen opgetrommeld heeft en ervoor heeft gezorgd dat iedereen goed met elkaar werkte. Het was heel plezierig, je doet het tenslotte maar één keer in je leven, een nieuw huis bouwen. Tenminste, wij wel. Vooraf verwacht je niet dat dat zo complex is. Iedereen moet op zijn planning blijven, er moeten bouwvergaderingen zijn, je moet ervoor zorgen dat iedereen zich aan de planning houdt. Er komen dingen niet of later. Er loopt altijd iets uit. Dat hele ontzorgen, de kracht van het samenbrengen van alle partijen, ik denk dat T2 zich daarin onderscheid. Als je dan zegt ‘tekent voor bouwresultaat’, dan mist het aan het ontzorgen. Het technische aandeel van T2 en het zoeken naar praktische oplossingen is echt heel erg waardevol geweest. Wij hadden alleen T2 als aanspreekpunt, en zij spraken op hun beurt weer met de loodgieter, schilder of smid. Alle contacten verliepen via T2. Dat is altijd erg goed gegaan, ik kan er niet meer dan lof over uitspreken.

Van ontwerp naar realisatie
Van het tekenen naar het praktisch bouwen, daar zit nog heel wat tussen en dat heeft T2 goed opgepakt. Als je, zoals wij, niet werkt in de bouw, krijg je te maken met dingen waar je echt niet over nadenkt. Pas later denk je dan na over de keuzes die je hebt gemaakt. Bijvoorbeeld waarom hebben we eigenlijk zo’n constructie gedaan of waarom hebben we voor het ene gekozen terwijl er ook iets anders mogelijk was? We hebben gedurende de bouw een paar dingen iets anders gemaakt. Want je ziet het ontwerp plat van de tekeningen af, maar als langzaamaan de muren opkomen dan wil je het soms toch anders. Dit kan alleen wanneer je zelf ook betrokken bent. En het is fijn om in zo’n situatie een aanspreekpunt te hebben die overal achteraan gaat. Je spreekt alsnog wel veel betrokken partijen, want als je je op de bouw laat zien krijg je sowieso wel vragen.

Terug naar projecten